HOME - ENGLISH - Route & Contact

Knooppunt Hoevelaken, Hoevelaken

Hoevelaken_01

Knooppunt Hoevelaken heeft een vaste plaats in de file top-25. De verwachting is dat de drukte de komende jaren verder toeneemt. Daarom is een planstudie gestart voor knooppunt Hoevelaken en de toeleidende wegen. Doel is om te komen tot een verbeterde doorstroming en bereikbaarheid van de regio Midden-Nederland. Daarbij moet een goede inpassing en vormgeving van de A1/A28 een bijdrage leveren aan de verbetering van de leefbaarheid in het gebied rond deze wegen.

De ontwerpopgave die wij uitgewerkt hebben is gebaseerd op de volgende visie:

Het knooppunt is een belangrijke plek in het nationale wegennet. Daarom is het uitgangspunt voor zowel de landschappelijke inrichting als de vormgeving van de kunstwerken binnen het knooppunt dat deze bijzonder zijn en een landschapsarchitectonische icoon vormen. De kunstwerken worden niet alleen lineair ervaren zoals de overige kunstwerken in het projectgebied, maar zijn zichtbaar en ervaarbaar vanuit verschillende oogpunten. De kunstwerken worden alleen gebruikt door autoverkeer.

Voor de weggebruiker openbaart het knooppunt zich geleidelijk in sequenties. Van de liniaire snelweg tot het centrum van de kom. De kunstwerken vormen een van deze sequenties doordat ze 3 dimensionaal en sculpturaal zijn vormgegeven.

De landschappelijke inrichting wordt gevormd door een zogenaamd ‘kleien’ met landschap waardoor een kom ontstaat. Ook de ondersteunende constructie van de kunstwerken zal op deze manier bewerkt worden. De betonnen constructieve vorm wordt ‘gekleid’ tot een sculpturale en vloeiende vorm. De kunstwerken functioneren als herkenningspunten in het knooppunt en de betiteling KUNSTwerk wordt weer eer aangedaan.

Het randdetail en de hekwerken zijn slank en ondergeschikt ten opzichte van de meer uitgesproken beeldtaal van de ondersteuningen.

Dit project hebben wij gezamenlijk ontworpen met de landschapsarchitecten van Arcadis.