HOME - ENGLISH - Route & Contact

Crematorium, Eelderwolde

Crematorium Tynaarlo 02
Crematorium Tynaarlo 07
Crematorium Tynaarlo 11
Crematorium Tynaarlo 06
Crematorium Tynaarlo 02

Voor opdrachtgever Respectrum ontwierpen wij dit crematorium dat momenteel gerealiseerd wordt in Eelderwolde. Het bijbehorende landschapsplan is ontwikkeld door buro Hollema.

Een bijzondere opgave die wij zorgvuldig hebben ontworpen met de beleving en emoties van de bezoekers in gedachten. In dit gebouw hebben wij gewerkt met het thema intimiteit versus openheid. Architectonisch vertaald als: introvert versus transparant. De route naar en door het gebouw is een afwisseling van open en gesloten beelden. Dit idee is ook in de architectuur tot uitdrukking gebracht waarbij is gezocht naar verstilling in vorm en kleur. De krachtige daklijst drukt verbondenheid en bescherming uit en geeft het gebouw een paviljoenachtige uitstraling.

Bij de entree van het terrein begint een waterpartij die de bezoeker begeleidt tijdens zijn verblijf. Rijdend naar de parkeerplaats is het gebouw gedoseerd zichtbaar. Je steekt het water over en parkeert tussen opgaand groen. Vervolgens loop je langs het water naar de hoofdentree met de mogelijkheid om even buiten te verblijven op het plateau aan het water.

Eenmaal binnen komen belangstellenden in de ontvangstruimte, met aansluitend garderobe en toiletten. De familie gebruikt de zij-entree naar de familiekamer. Beide ruimten hebben een warme woonkamer sfeer en uitzicht op het landschap. Vanuit deze ruimten gaat men op weg naar de ceremonieruimte via een overgangsruimte. Deze ruimte heeft alleen bovenlicht en vormt een soort ‘kloostergang’ die een moment van stilte en contemplatie biedt. Bij het betreden van de ceremonieruimte is er volop zicht op het landschap en kan men zijn blik laten dwalen. De ceremonieruimte is neutraal van vorm en kan daardoor op meerdere manieren ingericht worden. Bij grote drukte kan eventueel de overgangsruimte betrokken worden. Na afsluiting van de ceremonie kan de familie met de overledene naar de ovenruimte. Ook hier is gewerkt met een overgangsruimte waar men eerst een moment gezamenlijk verblijft. De ovenruimte zelf heeft een panoramisch raam met uitzicht op het landschap als laatste afscheid.

In het gebouw zijn twee ontvangstruimten aanwezig zodat er twee groepen aanwezig kunnen zijn. Aandachtspunt daarbij is dat deze twee groepen in verschillende emotionele sfeer zijn en elkaar niet mogen storen. Daartoe hebben de ontvangstruimten een eigen toiletgroep en garderobe en hebben ze een eigen zij-uitgang. Er is geen zicht op de ruimten vanaf de hoofdentree.

Naast het crematorium zijn in het gebouw nog twee functiegroepen aanwezig. Het betreft een uitvaartcentrum met vier opbaarkamers en een kantoorgedeelte. Het uitvaartcentrum is 24 uur per dag open en heeft een eigen zij-ingang. De logistiek in het gebouw is dusdanig uitgedacht dat de bezoeker nauwelijks iets merkt van de bedrijfsmatige kant van het crematorium.