HOME - ENGLISH - Route & Contact

School vol Energie

School vol Energie 02
School vol Energie 01
School vol Energie 03
School vol Energie 04
School vol Energie 05
School vol Energie 06
School vol Energie 07
School vol Energie 08
School vol Energie 02

In Nederland zijn in het naoorlogse vernieuwingsproces veel scholen gebouwd volgens bouwsystemen. Nu, ruim 50 jaar later is de kwaliteit van deze gebouwen ver onder de maat en toe aan vernieuwing. De huidige gebouwen hebben hoge plafonds en ruime lokalen maar laten op het niveau van comfort (akoestiek, ventilatie, isolatie) sterk te wensen over. School vol Energie is een initiatief van Green Deal Scholen om deze gebouwen te renoveren volgens het “Nul op de Meter” (NOM) principe en een gezond binnenklimaat.

 

In samenwerking met BAM, Itho Daalderop en BBA is het integrale consortium BIBA tot stand gekomen. Samen hebben wij in de zomer van 2016 een concept bedacht voor de renovatie van basisscholen tot een aantrekkelijke werk- en leeromgeving met een “Nul op de Meter” garantie. Een industrieel product in de vorm van een modulaire plug-in gevel met als doel: Technische standaardisatie voor alle scholen, waardoor een beter betaalbaar product en hogere kwaliteit wordt bereikt.

 

Allereerst komen we in samenwerking met de school tot een goed plan. Doormiddel van workshops met de betrokkenen worden de wensen en de onderwijsvisie in kaart gebracht. Vervolgens wordt dit vertaald naar een ruimtelijk ontwerp en wordt de uitstraling van de school bepaald.

 

Dit vloeit uit in een gevelelement met een vlakververdeling die wordt afgestemd op de maatvoering en het ritme van het gebouw. De keuzevrijheid in materialen van plaatmateriaal, metselwerk en hout geeft elke school een unieke uitstraling. Door bestaande kozijnen te vervangen en dichte gevels in te pakken krijgt het hele gebouw een compleet nieuw jasje. Er is vrijheid om te spelen met open en dichte delen om bijvoorbeeld zonlicht aan de zuidzijde te beperken. Daarnaast kunnen er add-ons aan de gevelelementen geklikt worden voor specifieke wensen van een ruimte zoals een erkerzitje, educatieve wintertuin, grote opberg/expositie kast, balkon, of tuindeuren. Naast de gevels wordt er ook extra aandacht besteed aan een zichtbare hoofdentree.

 

Het klimaat wordt geregeld door een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning in elk gevelpaneel. Dit biedt flexibiliteit voor de indeelbaarheid van de achterliggende ruimtes. Daarnaast zorgen een daglichtplank en te openen ramen voor extra comfort. Om de NOM te kunnen realiseren wordt er ter plekke duurzame energie opgewekt in de vorm van zonnepanelen.

 

De plug-in gevel is een industrieel product dat in 1 dag te plaatsen is. Het is circulair ontworpen, demontabel en duurzaam.