HOME - ENGLISH - Route & Contact

Stadion Brugge, Brugge (BelgiŽ)

stadion brugge 01
[EN] The landscape around Bruges, with its coppices, avenues and green ‘rooms’, formed the inspiration for the design of a football temple for two clubs, Club Brugge and Cercle Brugge. The classical theme of the colonnades connects the stadium to its surroundings, where visitors can enter the stadium via stately stairs.
Logistics processes, different visitor flows and a complex programme must be able to function optimally, because, to a certain degree, the building is a machine. The foyers should have sufficient capacity and the toilets and kiosks should be easily accessible to visitors. The plinth level in this design offers space for a car park and the possibility of separating different visitor flows.
As a communal building the stadium has an introverted and an extraverted component. It is introverted to express a feeling of community and fraternity. The roof’s elliptical form and the curved exterior columns exemplify this feeling. It is extraverted to stand proudly, theatrically and in a celebratory way among the surroundings. The open façade, the floating roof and the many stairways exude this.
This design was made for The HollandBelgium Bid.
[NL] Het landschap rond Brugge: een coulissen landschap. Bosjes, bomenlanen, groene ‘kamers’. Het was de inspiratie voor dit ontwerp, een voetbaltempel voor twee clubs: Club Brugge en Cercle Brugge. Het klassieke thema van de colonnade is hier gebruikt om overgangsruimtes te maken tussen stadion en omgeving, waar de bezoekers middels statige trappen het stadion kunnen betreden.
Logistieke processen, verschillende bezoekersstromen en een complex programma moeten optimaal kunnen functioneren: het gebouw is in zekere zin een machine. De foyers moeten van voldoende afmeting zijn en de toiletten en kiosken gemakkelijk bereikbaar voor de bezoekers. In dit ontwerp is een plintverdieping ontworpen, waardoor er ruimte is voor een parkeergarage en de mogelijkheid ontstaat om de verschillende bezoekersstromen te scheiden.
Als gemeenschapsgebouw kent het stadion een introverte en een extraverte component. Introvert om een gevoel van gemeenschappelijkheid en verbroedering uit te drukken. De ellipsvorm van het dak en de gekromde gevelkolommen geven dit gevoel vorm. Extravert om feestelijk, fier en theatraal in de omgeving te staan. De open gevel, het zwevende dak en de vele trappartijen stralen dit uit.
Dit ontwerp is gemaakt voor The HollandBelgium Bid.