HOME - ENGLISH - Route & Contact

Rietveld Kantoor, Zwolle

rietveld kantoor 01
rietveld kantoor 02
rietveld kantoor 03
rietveld kantoor 04
rietveld kantoor 05
rietveld kantoor 06
rietveld kantoor 07
 
rietveld kantoor 01

Architect Gerrit Rietveld ontwierp voor Schrale Beton een kantoor aan de Willemsvaart in Zwolle, gerealiseerd in 1958. In 2002 deed een nieuwe gebruiker, BAM Vastgoed zijn intrede in dit pand.

Dit gebouw mochten wij revitaliseren. De opgave bestond uit het aanpassen van het pand aan een modern werkklimaat, het zoveel mogelijk terugbrengen van het originele beeld en enkele functionele wijzigingen.

Bij de aanpak van het project was onze insteek om materialen toe te passen zoals oorspronkelijk bedoeld, maar indien nodig wel eigentijds. Bijvoorbeeld herintroductie van ‘kale’ TL-buizen, maar dan wel moderne. Oorspronkelijke zachtboardplafonds, afgeronde tegeltjes en glazen vensterbanken waren na veel speurwerk nog verkrijgbaar. De grootste opgave was het inpassen van een klimaatinstallatie zonder zichtbare leidingen of dakopbouw. De oude garage is ook tot kantoorruimte omgebouwd, simpelweg door vervanging van de houten schuifdeuren door detailloze glazen vlakken.

Ook de inrichting is door ons ontworpen. Daarbij hebben wij met eenvoudige maar hoogwaardige producten gewerkt, qua uitstraling passend bij de huidige gebruiker.

Tijdens de verbouwing kwam een waardevol archief met oorspronkelijke brieven en schetsen van Rietveld aan het licht. Dit is overgedragen aan het Centraal Museum in Utrecht.

Momenteel zijn wij is AM Zwolle in het pand gehuisvest. Op dit moment zijn plannen in de maak voor een uitbreiding van dit gebouw. Naar verwachting kan deze verbouwing nog in dit "Rietveld"jaar een start maken.

Foto's: Luuk Kramer