Onderdoorgang Amstelstroomlaan

BAM Infra heeft van ProRail de definitieve gunning ontvangen voor de realisatie van de onderdoorgang Amstelstroomlaan (verbinding tussen Bajes- en Amstelkwartier) in Amsterdam.

A&E Architecten heeft het winnende architectonisch ontwerp gemaakt van de onderdoorgang. Het ontwerp kenmerkt zich door een extra ruime onderdoorgang, vloeiende vormen en bijzonder metselwerk.

Ons ontwerp is gebaseerd op drie hoofdthema’s; Ruimte & Licht, Comfort & Tussenspel en Duurzaam mooi.

De onderdoorgang is onderdeel van de Amstelstroomlaan die van west naar oost door het gebied Overamstel loopt en  manifesteert zich als intermezzo in zowel de spoordijk als onderdeel van de Amstelstroomlaan in de betekenis van ‘tussenspel’, een passende verbijzondering. Beton als beeld bepalende drager en robuust kader voor de entrees, zorgt voor een sterke samenhang en eenduidigheid in vorm en past bij het civiele karakter van de spoorbundel. Door de rand van de entrees te verjongen ontstaat er een welkom-gebaar, een van dun naar de dek-dikte oplopende rand begeleid je de onderdoorgang in. De uitwaaierende omranding werkt als een uitnodigend gebaar voor passanten.

Om de beleving voor de voetganger te vergoten hebben wij gekozen voor dansend metselwerk als afwerking voor de wanden en daglichtvangers bij de vides. Metselwerk is een ‘tactiel’ en ‘vriendelijk’ materiaal, ook passend bij de inrichting van de Amstelstroomlaan. Door het toevoegen van een tweede vide ontstaat er meer daglichttoetreding in de onderdoorgang. Tevens vergroten de vides de beleving van de hoogte, besef van de buitenwereld. Ze worden benadrukt met een afwijkende hoogwaardige wandafwerking van glasmozaïek die het daglicht extra reflecteert en als intermezzo in de wand van de onderdoorgang werkt. Een LED-lijn licht deze vlakken in de avond aan.

Terug naar overzicht