Dienstengebouw Siemens Gamesa Afsluitdijk

Het dienstengebouw voor Siemens-Gamesa en Levvel heeft als doel om de onderhoudsorganisatie te huisvesten. Deze organisaties werken aan het onderhoud van het windmolenpark Fryslan en de afsluitdijk en kunnen vanuit deze locatie (Breezanddijk, voormalig werkeiland) snel en efficiënt werken. Er zijn een aantal werkplekken voorzien, was- en kleedruimten, opslagruimte en een aanlegsteiger.

De opgave vanuit de opdrachtgever is om een gebouw te ontwerpen waar de onderhoudsdiensten efficiënt en aangenaam kunnen werken. Vanuit het beeldkwaliteitsplan was de vraag het gebouw te verbinden met de omgeving als eenvoudig landschappelijk volume.

Gekozen is voor een gevel van hergebruikte houten delen. Abstracte detaillering benadrukt de landschappelijke kwaliteit van het volume middels een ‘kozijnloos’ detail en een sterk repetitie-effect van gevelopeningen. Het bijzondere afwateringsdetail benadrukt omgang ruwe klimaat afsluitdijk. De houten afwerking toont leeftijd en weersinvloeden, een stenen plint sluit aan bij lokale materialen. De entree is in vorm op bescheiden wijze verbijzonderd, overige deuren worden weggedetailleerd in de houten gevel.

Fotografie: Luuk Kramer

Terug naar overzicht