Dutch Superyacht Tech Campus - Masterplan

Hoe ontwerp je een goed werkende superjachten scheepswerf op het gigantische ADM terrein in de haven van Amsterdam? Voor de ontwikkeling van de Dutch Superyacht Tech Campus is dit masterplan ontworpen op initiatief van eigenaar en ondernemer Wim Beelen (Larendael). Bij het ontwerp is de ‘campus gedachte’ leidend geweest. Dit betekent dat alle bedrijven verbonden zijn aan de jachtenbouw, maar ook dat de mensen en bedrijven die er werken van gezamenlijke voorzieningen gebruik maken. Naast een inspirerend en prettig werkklimaat, zal dit ook extra creativiteit en innovatie opleveren.

Er zijn verschillende typen gebouwen op de Campus aanwezig. Uiteraard zijn er de grote dokken, waarin jachten tot 200 meter gebouwd kunnen worden. De dokken zijn gekoppeld aan een laagbouw met werkplaatsen. Daarnaast zijn de productiehallen waar de leveranciers hun producten maken. Er is een refit-area voor het revitaliseren van oudere jachten. Voor kleine bedrijven is er een strook met bedrijfsunits bedacht. IN het midden is een driehoekig plot bedacht als energieplein waar geladen kan worden. Alle gebouwen hebben zonenpanelen en de energie wordt op de campus zelf gebruikt en opgeslagen.

In een parkachtige setting zijn de campus gebouwen geplaatst, dit zijn engineering- atelier- en innovatie ruimtes. Opvallend in vorm zijn het crewgebouw, de receptie, en een servicegebouw bij het energieplein.
De ruimtelijke inpassing van het plan sluit aan bij de havenactiviteiten in de omgeving en bij het groene, weidse karakter van de tussenruimtes in het gebied. Dit project heeft hoge ambities als het gaat om uitstraling en architectuur, maar houdt ook rekening met natuur en ecologie. Dat komt tot uitdrukking in de groene randen van het project en de parkachtige gedeelten in de plannen.


Kijk voor meer info en beelden op www.dutchsuperyachttechcampus.nl

Terug naar overzicht