Dutch Superyacht Tech Campus

Hoe ontwerp je een goed werkende superjachten scheepswerf op het gigantische ADM terrein in de haven van Amsterdam? Voor de ontwikkeling van de Dutch Superyacht Tech Campus zijn drie ruimtelijke plannen ontworpen op initiatief van eigenaar en ondernemer Wim Beelen (Larendael). Bij alle drie de varianten is de ‘campus gedachte’ leidend geweest. Dit betekent dat alle gebouwen verbonden zijn en als een geheel functioneren, maar ook dat de mensen en bedrijven die er werken van gezamenlijke voorzieningen gebruik maken. Naast een prettig werkklimaat, zal dit ook extra creativiteit en innovatie opleveren.

Er zijn verschillende typen gebouwen op de Campus aanwezig. Uiteraard zijn er de grote dokken, waarin jachten tot 200 meter gebouwd kunnen worden. De dokken zijn gekoppeld aan een laagbouw met werkplaatsen. Daarnaast zijn de productiehallen waar de leveranciers hun producten maken. Dit zijn gebouwen in twee lagen, met aan de voorzijde een rijdek voor vrachtwagens en een tweelaagse parkeergarage.

In een parkachtige setting zijn de overige werkgebouwen geplaatst, dit zijn engineering- en innovatie ruimtes. Een echt eye-catcher is het hoofdgebouw, waar de receptie, een galley, teamruimtes, kantoren, onderwijslokalen, een Experience Center en een aantal gastenverblijven zijn gesitueerd.

Binnen de campus is een 24/7 beveiligde zone waar alle schepen gebouwd en onderhouden worden. Hier komen ook "short stay" verblijven voor werknemers die op grote afstand woonachtig zijn.

De ruimtelijke inpassing van het plan sluit aan bij de havenactiviteiten in de omgeving en bij het groene, weidse karakter van de tussenruimtes in het gebied. Dit project heeft hoge ambities als het gaat om uitstraling en architectuur, maar houdt ook rekening met natuur en ecologie. Dat komt tot uitdrukking in de groene randen van het project en de parkachtige gedeelten in de plannen. Daarnaast komt in alle varianten  een park met windmolens aan de noordhoek. Hier combineren wij natuurinclusief bouwen met recreatiemogelijkheden.

De drie varianten zijn genoemd naar de manier waarop de bedrijfsgebouwen op het terrein staan, ze vormen een ‘A’-, ‘B-’, of ‘V’- vorm.

Kijk voor meer info en beelden op www.dutchsuperyachttechcampus.nl

Terug naar overzicht