DUKDALF Terneuzen | symbool van thuiskomen – symbool van lonkende verte
De windroos hoort bij de scheepvaart en is leidend voor de positionering van de vier torens van DUKDALF. Daardoor ontstaan er tussen de torens zichtlijnen op de vier windstreken. De windroos is op de vloer van de begane grond weergegeven. Daar kan je even zitten op een bankje en er is een kiosk voor versnaperingen. Dan ga je op reis naar boven. Precies in de vier windrichtingen hebben we de trappen geplaatst zodat je steeds de omgeving in één richting ziet. Het is een dwaaltocht. De trappen komen ook soms buiten de torens, dan heb je even een bredere blik. Bovenin DUKDALF is een galerij waar info, kunst en cultuur te zien is. Je kan ook even zitten op het mijmerbankje en over de stad uitkijken. Hoe was het ooit in Terneuzen en hoe wordt het straks in Terneuzen? De laatste trap is het spannendst. Eenmaal boven geniet je leunend op de borstwering als een vestingheer van het strategische uitzicht over landschap, stad en water.
De strategische positie van Terneuzen door de geschiedenis heen komt voort uit de nauwe band met het water en de scheepvaart. Wat is er mooier dan de materialen uit de oude sluis van Terneuzen te hergebruiken in deze kloeke uitkijktoren? Dat is een symbolisch gebaar maar ook strategisch want de materiaalkosten zijn daardoor beperkt. Door de oude palen te hergebruiken als bijvangst van de nieuwe sluis markeert DUKDALF ook een moment in de tijdlijn van Terneuzen.
Voor inwoners, bezoekers en passanten van Terneuzen vormt DUKDALF een markant en fotogeniek punt. Vanaf de Scheldeboulevard en vanuit de Nieuwstraat is de toren goed te zien vanwege de krachtige vorm. Ook vanaf het water valt de stoere toren zeker op. Samen met de speeltuin en de Brasserie ontstaat een plek in de stad die bezoekers aantrekt en kwaliteit toevoegt aan de openbare ruimte, méér dan alleen een uitkijkpunt. Omdat de toren zich als intrigerend gebouw presenteert nodigt DUKDALF tot een bezoek uit. Je wordt nieuwsgierig naar het uitzicht maar ook naar wat er binnen te zien en te beleven is. In Dukdalf kunnen allerlei activiteiten geprogrammeerd worden op het gebied van cultuur, kunst, sport en spel. DUKDALF is dus niet ‘af’ maar gaat over de jaren een rol spelen in de stad dankzij de creativiteit en ondernemersgeest van de bevolking, organisaties en bedrijven. Met dit inspirerende maar ook nuchtere plan kan niemand achter blijven met een positieve bijdrage.
De houten palen en balken van Azobe-hout uit de te slopen sluisdelen hebben we in overleg met de bouwers van de nieuwe sluis in kaart gebracht. De palen hebben goede en slechte stukken en de mosselen moeten er af gespoten worden. Vervolgens moeten ze gezaagd, vervoerd en gemonteerd worden, een zware klus. De uitstraling van DUKDALF is daardoor ruw en bonkig maar dat past natuurlijk perfect op deze plek. We moeten wel even geduld hebben want de palen voor de 22m hoge toren komen pas in 2022 vrij. Een mooi vooruitzicht, dat wel.
Samen met Arcadis Landschapsarchitecten hebben wij een ontwerp gemaakt voor het Icoon Terneuzen. Een uitkijktoren als nieuw herkenningspunt voor Terneuzen. Volledig circulair en duurzaam met een fantastisch uitzicht.
De volledige inzending is hier te zien