Energiestations GVB Veren Noordzeekanaal

Het winnende ontwerp voor de gelijkrichterstations draagt bij aan het duurzame imago van het GVB door het zichtbaar circulaire en natuur-inclusieve ontwerp.

De materiaalkeuzes en bouwmethodes zijn waar mogelijk duurzaam en circulair. We kiezen voor hergebruikte materialen, her-te-gebruiken materialen en voor afwerking en bouwmethodes die hergebruik in de toekomst mogelijk maken. We brengen geen onnodige coatings of verf aan en verlijmen niet maar gebruiken droge verbindingen. Zo zijn materialen aan het einde van de gebruiksduur makkelijk van elkaar te scheiden. Zo bieden we optimale meerwaarde voor de omgeving en de planeet.

In ons ontwerp groeit de natuur letterlijk bovenop het energiestation. De basis van het gebouw is een technische constructie van duurzaam beton en aluminium roosters. Daar bovenop is een natuurlijk element geplaatst met houten afwerking, nestkasten en planten, insecten en vogels op het dak. De houten elementen geven een warme ‘look’ en het dak is letterlijk groen met lokale beplanting. Op de gevel staat met duidelijke letters aangegeven welke locatie het betreft en ook is er een ‘batterij’ symbool dat oplicht als de veerpont aankoppelt.

Kortom: een positief, helder en educatief verhaal voor passanten dat bijdraagt aan duurzame imago van het GVB.

Dit ontwerp is gemaakt in opdracht van, en zal worden uitgevoerd door BAM Infra Rail

Terug naar overzicht