Midden in de wijk De Groote Wielen ligt een omvangrijke waterplas. Over de plas komt een fietsbrug, de gemeente heeft daartoe een competitie uitgeschreven waarbij vormgeving en duurzaamheid de belangrijkste beoordelingscriteria waren. Ons winnende ontwerp kenmerkt zich door zijn ranke, elegante vormgeving en innovatieve betonsamenstelling.
De bijzondere architectuur van de brug bestaat uit drie elementen: de slanke rand van het dek, de leuningen die als wuivend riet zijn vormgegeven en de geïntegreerde houten bergruimte voor de watersportvereniging. De brug is qua vormgeving verwant aan de verderop gelegen Rietkraagbrug.
Om de zichtlijn over het water zo open mogelijk te houden heeft de brug ruime overspanningen van 25m en slechts 4 slanke pijlers. Bijzonder is dat met de gekozen cement-arme betonsamenstelling een CO2 reductie van 25% gerealiseerd wordt. Het dek is aan de onderzijde afgerond zodat een mooie strakke lijn boven het water ontstaat. Rondom de plas zijn veel rietkragen aanwezig, deze waren de inspiratie voor het karakteristieke leuningwerk. De wuivende vorm en de geelgroene kleur geven een unieke uitstraling aan deze brug. Onder de brug is een berging ontworpen voor de watersportvereniging De Groote Wielen. Deze heeft een elegante natuurlijke lijnvoering en is volledig circulair uit hout opgetrokken.
Naast de innovatieve cement-arme beton en de circulaire houten berging is ook de verlichting van deze brug duurzaam ontworpen. Zonnepanelen en een accupakket zorgen voor alle benodigde stroom. Het licht dimt als er niemand op de brug aanwezig is, dus er wordt niets verspild zonder concessies te doenaan sociale veiligheid.
Inspiratie
De waterpartij (Groote Wielenplas) heeft een haast serene uitstraling in de vroege ochtendzon. Op een warme vakantiedag is het juist een plek voor recreanten op en aan het water. Opvallend zijn de weidsheid van de plas en de lange zichtlijnen, bijzonder in een compacte moderne woonwijk. De herinnering aan het lokale polderlandschap met zijn eenheid en rust zijn de inspiratie. In ons ontwerp investeren we met name in die natuurlijke kwaliteiten: ondersteunend aan het landschap, harmonieus en weids. De gevraagde bijzondere uitstraling is gevonden in het gecombineerde beeld van de plas met de brug en niet in een ‘iconische’ uitwerking van de brug zelf.
Om de lange zichtlijnen over de plas maximaal tot uiting te laten komen zijn de constructie en de leuningwerken zo slank en transparant mogelijk vormgegeven. De steunpunten zijn uitgelijnd met de richting van de naastgelegen brug. Ons ontwerp vormt een ingetogen bijdrage aan het landschappelijke totaalbeeld. Dat bereiken we door de rustige kleuren en het beeld van de wuivende rietkragen rondom de plas op een abstracte manier in het ontwerp te verwerken en detailleren.
Architectuur brug en berging
Het alignement van de brug vormt een vloeiende curve, die in ons ontwerp wordt versterkt. De combinatie van brug met berging is bijzonder voor deze brug en is beeldbepalend. Ons ontwerp ontleent in eerste instantie zijn kracht aan het elegante alignement en de slanke vormgeving van dek, steunpunten en leuningwerk. De scherpe lijn van het dek en de reeks van vier steunpunten bepalen het beeld. De berging is vervolgens als abstract landschappelijk element uitgewerkt, ondersteunend aan de beeldtaal van de brug en geflankeerd door twee steunpunten. De berging is door zijn afgeronde vormen en interessante detaillering de verbeelding van het riet-omzoomde eiland waar de brug overheen schiet. De curve van de brug wordt versterkt door de vormgeving van de berging.
Eenmaal op de brug fietsend of lopend is goed zicht op De Groote Wielenplas belangrijk. Daarom is het leuningwerk maximaal transparant (als een voile) ontworpen. Bijzonder is de waaiervorm van het leuningwerk. Wuivend leuningwerk, dat zachtjes lijkt te wiegen in de wind en een unieke beleving geeft als je over de brug beweegt.
Fotografie: Luuk Kramer