Flevopolder Hanzelijn

Meer dan 25 kunstwerken (bruggen, viaducten enz.) werden door ons voor de Hanzelijn ontworpen. De lijn wordt in totaal 55 km lang, heeft een ontwerpsnelheid van 200 km/u en loopt deels door landelijk gebied, deels door stedelijk gebied.

Elk kunstwerk is als een ketting van elementen, een trein, vormgegeven. Wat op afstand een horizontale balk lijkt, blijkt een reeks verticalen te zijn. Hoe dichter je de brug nadert des te meer details zul je in het ontwerp ontdekken. Het wordt een lijnen- en vormenspel dat verwijst naar de repeterende elementen in het polderlandschap.

Het afwerkingniveau van de kunstwerken is hoog. Voor de waterafvoer is gekozen voor slimme goten, voegen en randen die voorkomen dat de bruggen na verloop van tijd sterk vervuilen.

De krachtige vleugelwanden maken de bruggen en onderdoorgangen tot een markant moment in de route: het moment van kruisen wordt erdoor versterkt.

Opdrachtgever voor dit tenderontwerp was BAM Civiel te Gouda. Het project is uitgevoerd door bouwcombinatie Hanzelijn Nieuweland.

Afbeeldingen: A&E Architecten, ProRail en BAM Civiel

Terug naar overzicht