Loods Rijkswaterstaat Nieuwe Sluis Terneuzen

De loods Rijkswaterstaat (RWS) is het gebouw dat dienst doet als opslagruimte voor Rijkswaterstaat. Het gebouw is ongeveer 2000m2 groot en bedoeld voor opslag van kwetsbare reserve-onderdelen voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Ongeveer tweederde van de ruimte is bestemd voor opslag van zware en grote onderdelen. Dat deel is dan ook voorzien van een bovenloopkraan en heeft extra inwendige hoogte. Hierdoor ontstaat er een gebouwvolume met twee niveaus. Door de krachtige compositie van de gevel “smelten” het hoge en lage volume samen tot één vorm. Dit effect wordt versterkt door de keuze van de materialen in twee typen gevelplaat. De stoere en eenvoudige uitstraling typeert  de loods, gecombineerd met verfijnde detaillering.

De loods van RWS staat op de Schependijk. Aan de Schependijk komt een aanlegkade voor onderhoudsschepen van Rijkswaterstaat en er komen aan weerszijden van Binnenhaven-Oost wacht- en ligplaatsen voor binnenvaartschepen voor de Oostsluis.

In opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie ontwerpt en bouwt de bouwcombinatie Sassevaart (bestaande uit onderdelen van BAM, DEME en Van Laere N.V.) project Nieuwe Sluis Terneuzen. Deze loods is onderdeel van dit project. Architect Arend Rutgers is tevens supervisor ruimtelijke kwaliteit en vormgeving voor het gehele project binnen de combinatie.

Terug naar overzicht