The best kept secret of Amsterdam... de onderdoorgang is inmiddels opgeleverd maar zal tot zeker 2024 ingepakt blijven.
Deze onderdoorgang is onderdeel van de Amstelstroomlaan die van west naar oost door het gebied Overamstel loopt. Het ontwerp komt voort uit de ambitie om in plaats van een tunnel-uitstraling het beeld van een ruim viaduct te maken. Een slanke grijze rand is de beeldbepalende drager en vormt een welkom-gebaar, als een luifel. De uitwaaierende zijwanden werken als een uitnodigend gebaar voor passanten. De twee buitenste overspanningen zijn extra ruim uitgevoerd om de randing van de wanden zo ver mogelijk naar binnen door te zetten. Daardoor momt er extra daglicht in de tunnel, ontstaat er meer diagonaal doorzicht en wordt de onderdoorgang optisch korter.
De onderdoorgang zelf is ontworpen als een intermezzo in de Amstelstroomlaan, een passende verbijzondering. Om die reden zijn kleuren en materialen toegepast die passen bij de inrichting van de openbare ruimte, bekend als de Puccini stijl. Om de beleving voor de voetganger te vergoten hebben wij gekozen voor dansend metselwerk als afwerking voor de wanden en daglichtvangers bij de vides. Metselwerk is een ‘tactiel’ en ‘vriendelijk’ materiaal, ook passend bij de inrichting van de Amstelstroomlaan. Door het expressieve oppervlak van het metselwerk ontstaat een interessant beeld en worden graffiti en aanplakken ontmoedigd. Bijkomend voordeel is dat het geluid in de onderdoorgang wordt verstrooid en minder hard zal klinken.
Door het toevoegen van een tweede vide (opening in het dek) valt er meer daglicht in de onderdoorgang. Tevens vergroten de vides de beleving van de hoogte, het besef van de buitenwereld. De vides worden in de wand benadrukt met een afwijkende hoogwaardige wandafwerking van glasmozaïek die het daglicht extra reflecteert en als intermezzo in de wand van de onderdoorgang werkt. Een LED-lijn licht deze vlakken in de avond aan. De algemene verlichting in de onderdoorgang bestaat uit een sterrenhemel van ronde armaturen met steeds wisselende diameter en lichtsterkte.
Het metselwerkpatroon is parametrisch ontworpen. Er is een computerprogramma ontwikkeld waarmee allerlei patronen kunnen worden gemaakt. De stenen zelf zijn speciale vormstenen die op bestelling gebakken zijn. De stenen hebben een afgeronde kop, waardoor de draaiing van de stenen mogelijk wordt binnen een strak stramien. Een glanzende laag op de stenen (engobe) beschermt ze op de lange duur en maakt reinigen mogelijk.
Dit ontwerp is gemaakt in opdracht van, en uitgevoerd door BAM Infra Regionaal (Tunnelalliantie)
Fotografie: Luuk Kramer