Stadion Brugge

Het landschap rond Brugge: een coulissen landschap. Bosjes, bomenlanen, groene ‘kamers’. Het was de inspiratie voor dit ontwerp, een voetbaltempel voor twee clubs: Club Brugge en Cercle Brugge. Het klassieke thema van de colonnade is hier gebruikt om overgangsruimtes te maken tussen stadion en omgeving, waar de bezoekers middels statige trappen het stadion kunnen betreden.

Logistieke processen, verschillende bezoekersstromen en een complex programma moeten optimaal kunnen functioneren: het gebouw is in zekere zin een machine. De foyers moeten van voldoende afmeting zijn en de toiletten en kiosken gemakkelijk bereikbaar voor de bezoekers. In dit ontwerp is een plintverdieping ontworpen, waardoor er ruimte is voor een parkeergarage en de mogelijkheid ontstaat om de verschillende bezoekersstromen te scheiden.

Als gemeenschapsgebouw kent het stadion een introverte en een extraverte component. Introvert om een gevoel van gemeenschappelijkheid en verbroedering uit te drukken. De ellipsvorm van het dak en de gekromde gevelkolommen geven dit gevoel vorm. Extravert om feestelijk, fier en theatraal in de omgeving te staan. De open gevel, het zwevende dak en de vele trappartijen stralen dit uit.

Dit ontwerp (2010) is gemaakt voor The HollandBelgium Bid 2018/2022

Terug naar overzicht